Categories Aktuelt Nyhed

Vil du være venskabsfamilie for en ukrainsk familie?

Hvad er en venskabsfamilie?

En venskabsfamilie er en familie, som ønsker at være med til at få den ukrainske familie, som I er matchet med til at føle sig velkommen i Danmark. Det kan være, at I vil vise dem de lokale museer, tage en gåtur på stranden eller i skoven, eller en million andre ting. Eller måske vil I have dem hjem til middag indimellem – måske lave mad sammen og introducerer hinanden til en fremmed madkultur?

På den praktiske side, så kan det være, at familien har brug for hjælp til at finde den lokale skole, eller måske tandlægen eller dyrlægen og har brug for jeres hjælp.

Det kan også være, at der er mindre børn, som vil lege sammen på den lokale legeplads eller teenagere, der vil ud og hygge sig sammen.

Man kan sige, at en værtsfamiliers ansvar er at være medmenneske og skabe lidt fællesskab omkring ukrainerne.

Hvad kræves af mig som venskabsfamilie?

De Ukrainske familier kommer til at bo på to adresser i Nivå og Fredensborg fra starten. På sigt kommer de også til at bo andre steder. Det vil sige, at alt det praktisk omkring bopæl, mad mm. er håndteret og mange andre praktiske ting vil også enten blive håndteret af stedet de bor eller kommunen.

Særloven (Lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine) beskriver  hvilke rettigheder det giver en ukrainer at blive registreret, herunder at få sygesikringsbevis samt mulighed for skole/institutioner og jobformidling, samt i vores kommune også anvist en bolig. Det vil sige, at en venskabsfamilie, i princippet kan hjælpe med alt andet efter behov, inkl. at finde hen til lægen eller jobcenteret/skolen/institutionen.

Jeg er enlig – kan jeg blive venskabsfamilie?

Hvis du har lyst til at hjælp, så hold dig endelig ikke tilbage fra at tilmelde dig, selvom din familie kun består af dig. Der kan sagtens være familier med store børn, hvor det mere er moderen, der har brug for en ven, og her vil du være perfekt.

Er det garanteret, at jeg bliver matchet med en familie?

Nej, det kan vi ikke garantere. Vi ved p.t ikke, hvor mange familier der ankommer til Fredensborg kommune, eller allerede er her og ud af dem så kan vi ikke forudsige, hvor mange der faktisk ønsker at få en venskabsfamilie. Der er derfor ingen garantier for at du bliver matchet med en familie i først omgang, men vi forventer, at der kommer løbende flere til og der kan også være nogle match, der ikke fungerer og hvor vi skal matche med en ny familie.

Krav til jer som venskabsfamilie

Det eneste krav vi har – ud over at I har tid og lyst  er, at vi skal kunne indhente en børneattest på alle voksne i familien – læs mere om, hvad det kræver at kunne få sådan en: https://politi.dk/straffeattest/bestil-boerneattest.

I praksis indhenter vi i Frivilligecenteret attesten direkte fra politiet, med din tilladelse.

Hvordan tilmelder jeg/vi os som venskabsfamilie?

Hvis du og din famile kunne tænke jer at være venskabsfamilie, så skal skrive en email til venskabsfamilier@frivilligcenteret.dk med følgende indhold, som minimum. Det må meget gerne være på engelsk, men foretrækker du dansk, så går det også.

  • Familiemedlemmer antal, køn og alder
  • Hobbier/interesser for familien som helhed, eller enkelte medlemmer
  • Hvilke sprog taler I, og hvor godt?
  • Uddannelse/job
  • Hvor bor I henne?
  • Foretrækker I et match i Fredensborg, Nivå eller er det ligemeget?
  • En kort tekst om, hvad I tænker I kan byde ind med
  • Hvor meget tid har I mulighed for at bruge om ugen/måneden på dette?
  • Nogle tanker om, hvordan I ser jer selv som venskabsfamilie fx hvad tænker I at lave sammen?
  • Hvad som helst andet, du tænker måtte være relevant 🙂

Det er vigtigt, når du melder dig, at I alle er afklarede med, hvor meget tid I ønsker at bruge på dette. Der er ikke noget der er mere rigtigt end andet, men i forhold til at forventningsafstemme, så er det vigtigt, at I tegner et realistisk billede af, hvad I kan bidrage med og hvor meget tid I kan bruge. I det hele taget – vær ærlig – både på de positive og negative sider – så vil en forventning fra begge sider være bedre. Så arbejder du til klokken 18 i København mandag – fredag, men vil gerne bruge weekenderne på dette, så er det superdejligt, men så skal I ikke matches med en familie, der har brug for at kunne hænge ud med en anden småbørnsfamilie om formiddagen, på hverdage.

Hvordan foregår matching?

De ukrainske familier skal også udfylde lidt om sig selv, deres interesser og forventninger og ud fra dette så matcher vi jer med en ukraiske familie. I blive orienteret om status, og når I er matchet med en familie vil I få adgang til se, hvad de har skrevet om sig selv, så I kan forberede jer lidt.

Hvad hvis det viser sig slet ikke at være mig/os?

Nogle gange kan det vise sig, at tingene ikke går som forventet og I har brug for at sige fra ift. den familie I er blevet matchet med. I sådanne et tilfælde skal I kontakte os, og så tager vi en snak om, hvad der er gået skævt. Måske kan der rette op på noget, eller forventningerne kan re-justeres. Men nogle gange skal den ukrainske familie matches med en anden og det sørger vi så for. Har I så stadig mod på en familie, så vil vi naturligvis tilbyde jer dette, hvis en anden passende familie dukker op – eller måske allerede venter på præcist jer!

Kan jeg få støtte undervejs?

Absolut! Du vil få adgang til diverse kompetencer, som stiller deres ekspertise til rådighed til at hjælpe. Det kan være med enkelte spørgsmål, eller måske har I en bekymring, som I gerne vil overdrage til en ekspert. Uagtet, så er der et netværk, som vil støtte og hjælpe. I vil få adgang til en Q&A database, som opdateres løbende med nye spørgsmål & svar, som I kan bruge og I vil ligeledes have en liste over frivillige støttepersoner, som I kan kontakte, hvis det bliver relevant.